RAKENTAMINEN JA MELUALUERAJAT NIINISALOSSA

Yhdistyksemme vuosikokouksen yhteyteen 7.5.2015 saatiin ennen varsinaista kokousta alustajaksi ja keskustelun herättäjäksi Kankaanpään kaupunginarkkitehti Ilmari Mattila, aiheena maakuntakaavaan ja kaupungin kaavoitukseen liittyvät melualuerajat Niinisalossa.
Kyläläisiä on jo vuosia askarruttanut rakentamiseen liittyvät huhut, joiden mukaan alue on rakennuskiellossa.
Mattila esitti alustuksessaan kaupungin virkaportaan tekemä kartan, jossa Pohjankankaan ampumakenttään liittyvät melualuerajat on piirretty. Mattila keskittyi alustuksessaan kertomaan, minkälaisia kaavoitukseen liittyviä rajoituksia melualuerajat tarkoittavat käytännössä.
Oheisessa piirroksessa on kaupungin tekemä kartta, johon olen lisännyt kaavamääräyksiä selventäviä tekstejä.
Keskustelu alustuksen aikana ja sen jälkeen äityi ajoittain varsin kiivaaksikin, kun kyläläiset esittivät kaupunginarkkitehdille, että ei pelkkä ampumamelu niinkään haittaa, vaan isoin haitta tulee tärinästä. Useimpien paikallaolevien kyläläisten mielestä tärinä ampumakentältä siirtyy asuntoihin pohjaveden kautta. Tärinä aiheuttaa myös eristeiden ”laskeutumista”, joka osaltaan laskee kiinteistön arvoa.
Melualuerajat aiheuttivat myös kysymyksiä kiinteistöjen arvonlaskusta. Monet olivat sitä mieltä, että kun alueella on osittainen rakennuskielto, eikä uusia tontteja kaavoiteta ja myydä, olemassa olevien kiinteistöjen arvo edelleen laskee. Kiinteistöjen myynti myös vaikeutuu rajoitusten myötä. Kaupunginarkkitehti Mattila myönsi asian olevan näin, eikä siihen ole odotettavissa muutoksia lähitulevaisuudessa.
Esitettiin myös, että voisiko kyläyhdistys tehdä yhdistetyn vahingonkorvausvaatimuksen melu- ja tärinähaitoista. Alustaja toi esille, ettei mikään yhdistys tai yhteisö voi tehdä vahingonkorvausvaatimusta, vaan että jokaisen tontin/kiinteistön omistajan on tehtävä se yksityisesti. Tämä tarkoittaa vaatimuksen viemistä käsittelyyn oikeusteitse, eli lakimiehen palkkaamista, joka saattaa tulla erittäin kalliiksi lopputuloksen ollessa kuitenkin hyvin epävarma.

Alustus oli hyvä, ja käyty keskustelu mielenkiintoinen. Niinisalon keskustan alueen rakentamisen rajoitukset tulivat nyt entistä selvemmin esille.

Muistion laatinut 20.05.2015

Niinisalon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Hannnu Vienola

Melurajat

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s