AJANKOHTAISTA VALOKUITUKAAPELIN RAKENTAMISESTA

Yhdistyksemme vuosikokouksessa 3.4.2014 Pohjois-Satakunnan Seutuverkon edustaja, kehityspäällikkö Vesa Tukia alusti valokuitukaapelin tilanteesta. Kuulemassa oli 25 kyläläistä. Keskustelu oli varsin vilkasta alustuksen aikana ja sen tiimoilta. Kyläläisiä kiinnosti rakentamisen aikataulu ja tekniset yksityiskohdat käytännön liittymisen ja tekniikan osalta.

Viiden kunnan alueella sitoutuneita (käytännössä valokuitukaapeliliittymän tilanneita) on nyt n. 1400 kpl. Näistä Kankaanpäässä sijaitsee n. 600, joista asuntoyhtiöitä (kerros-/rivitaloja) 135 kpl. Koko yhtiön kattamalla viiden kunnan alueella rakennusaste vuoden 2014 lopussa kattaa n. 60 % tilanneista. Niinisalon yhteydet rakentuvat vuoden 2014 aikana, näin luvattiin.
Esimerkiksi omakotitalossa asuvat sitoumuksen määräaikana tehneet maksavat liittymästä nyt 1000 euroa. Jatkossa mukaan pääsee n. 1300 eurolla, ja tulevaisuudessa hinta noussee. Kaikkiaan yhteyden rakentaminen maksaa n. 7000 – 8000 euroa/liittymä, joka summa kerätään kuukausittaisella ylläpitomaksulla, ollen n. 25 euroa. Rakentamista varten yhtiö ottaa lainaa, jolla aliurakoitsijat rakentavat kaapelin. Se kaivetaan niin, että ns. liittymäpisteitä (jakokeskuksia) tehdään kylässä keskeisille paikoille riittävän monta, jotta kaapeli kuhunkin talouteen voidaan myöhemminkin liittää.

Tukia esitteli talouteen asennettavia päätelaitteita ja niihin liittyviä kaappiratkaisuja. Kysymyksiä herätti mm. vanhojen talojen maadoittamattomat sähköpistokkeet. Neuvoksi saatiin, että kussakin tapauksessa sähköalan ammattilaisen apua kannattaa käyttää silloin, kun kaapelia tontin kulmalta rakennukseen vedetään.

Omalta kylältämme Janne Katajamäki lupasi kaapeloinnin asennuksessa apua kaikille tarvitsijoille. Hän asuu Kievarinkuja 5:ssä, puh. 045-6701770. Jannen neuvo oli, että kannattaa ostaa palvelu suurelta kokemusta omaavalta yhtiöltä, jolloin toimintavarmuus ja palvelujen saatavuus on parempaa. PSSV:n Tukia jakoi palveluntarjoajien hinnastoja, mm. Sonera Kodin Netti ja Satapirkan Puhelin Oy. Nämä löytyvät myös ko. yritysten internet-sivustoilta.

 

Linkki Satakunnan Kansan artikkeliin valokuidusta. 18.04.2014

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s