Yhdistyksemme jäsenet mukana Pohjankankaan YT-ryhmän kokouksessa 07.05.2015

TAUSTAA:
– Pohjankankaan Yhteistyöryhmän kokoukset ovat alkaneet jo n. 2007-08, jolloin alueen maakuntakaavaan liittyen tuli tarve määrittää ja tarkentaa Pohjankankaan ampumakenttään liittyen alueen melutasorajoja.
– Kokouksia on säännöllisesti pidetty kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Kokouksen koollekutsujana on Puolustusvoimat, aluksi Läntisen Maanpuolustusalueen Esikunta, ja nyttemmin Puolustusvoimien organisaatiomuutoksen myötä tämän vuoden alusta alkaen Porin Prikaati (PorPr). Kokouksiin kutsutaan monia eri tahoja alkaen Pohjankankaaseen läheisesti liittyvien kylien ja asutusten edustajat, sekä muutamat ampumakenttäalueen rajoihin ja vaara-alueeseen liittyvät yksityiset maanomistajat. Edelleen osallistujiin kuuluu Räjähdekeskuksen Niinisalon toimipiste (ent. Koeampumalaitoksen Koeasema), Kankaanpään kaupunki (kaavoitus jne.), Honkajoen kunta, Karvian kunta, eri valtionhallinnon edustajat sekä luonnonsuojeluyhdistysten edustajat.

KOKOUS:
– kokous pidettiin Niinisalon varuskuntakerholla klo 10.30 – 12.00. Ennen kokousta osallistujille (18) tarjottiin kahvia ja virvokkeita, ja kokouksen jälkeen lisäksi erinomainen lounas
– PorPr:n apulaiskomentaja, eversti Petri Kosonen toivotti osallistujat tervetulleeksi ja avasi kokouksen.
– PorPr esitteli uuden sotilasorganisaation, jolla mm. Pohjankankaan ampumakentän toimintoja hallitaan ja hoidetaan.
o Porin Prikaatiin investoidaan seuraavan kahden vuoden aikana yli 24 milj. €
o Varusmiessaapumiserät ovat nykyisellään Säkylässä n. 1200, Niinisalossa n. 1100/v, ja kokonaisvahvuuden ollessa maksimissaan n. 4700.
o Palkattu henkilöstö on nyt n. 670, ajoneuvoja yhteensä n. 1500

– Räjähdekeskuksen toimintaa esitteli komkapt Jarmo Uusitalo. Keskus on nykyään tuottava yksikkö, joka ei enää varastoi ampumatarvikkeita. Testaustoiminta jatkuu lähes entisellään Pohjankankaalla, laukausmäärät eivät ole päinvastaisista huhuista huolimatta nousemassa.
– PorPr:n edustajat esittelivät Pohjankankaan ampumakenttäalueen johtosääntöön tehtyjä muutoksia:
o yksittäisen räjähteen suuruutta on pudotettu 50 kg  25 kg:aan
o pohjoisosassa maalialueen rajaa on nyt virallisesti siirretty etelämmäksi Peijarinlammen eteläpuolelle, vaikka käytännössä sen pohjoispuolelle ei ole ammuttu enää vuosiin
o mahdollisuutta vaaratilanteen syntymiselle ampumasuunnassa pienentää myös se tosiasia, että enää kankaalla ei ammuta 130 mm kaliiperin tykeillä, vaan nyt maksimi on 122 mm, joiden maksimikantama käytetyistä tuliasemista on selvästi lyhyempi.
o Hämeenkankaan puolella on myös pienennetty käytettävien yksittäisten räjähteiden kokoa 500 g:aan
o Ampumaratojen käyttöajat ovat nyt samat kuin Pohjankankaan ampumakentällä.
o Aidattu kuorma-ammuskenttä (sijaitsee Peijarinlammen eteläpuolella) on nykyisellään käyttämättömänä, koska kuorma-ammuksia ei saa nykyisellään käyttää. Ampumakentän pohjoispään jatkeella asuvilta tuli kysymys kuorma-ammuskentän nykyisestä käytöstä. Raimo Soininen aluetta rakentaneena kertoi, että kenttä peitettiin aikanaan karkealla sepelillä, koska haluttiin, ettei yksikään ammus uppoa maaperään räjähtämättä. Räjähtämättömien kuorma-ammusten raivaaminen on vaarallista.
o Ammunnoista tiedottaminen: PorPr:n edustaja esitteli puolustusvoimien internetsivustolta löytyvän taulukon symboliikkaa ja tulkitsemista. Taulukko löytyy portaalista http://www.puolustusvoimat.fi kohdasta Maavoimat – Joukko-osastot-Porin Prikaati-PoinPrikaati2015-Harjoitusalueet-Pohjois-Satakunta. Samasta kohdasta löytyy mm. sertifioitu ympäristöjärjestelmä ISO 14001, jota joukot noudattavat, sekä mm. 2013 tehty ja 2014 julkaistu Pohjankankaan tärinäselvitys.
o Pohjankankaan käyttösuunnitelmataulukosta 2015 näkee, että raskailla aseilla, kuten tykeillä ja kranaatinheittimillä, ammutaan kaikkein tiiviimmin huhti- toukokuun sekä lokakuun leireillä.
o Räjähdekeskuksen edustaja toi esille, että Niinisalon toimipiste ei pysty päivittämään Pohjankankaan käyttösuunnitelmaa pikaisista testaustarpeista ja aikataulumuutoksista johtuen.
o Suurimmista Pohjan- ja Hämeenkankaan harjoituksista laaditaan mediatiedotteet

– kysyttäessä PorPr:n edustajat kertoivat, ettei uudella sotilasorganisaatiolla ole Pohjan- ja Hämeenkankaan alueella laajentumistarpeita
– Pohjankankaan ampumakentän pohjoisosien lähialueen asukkaat toivat esille ampumamelun suurentumisen viime aikoina. Keskustelua käytiin mm. 2013 tehdyistä tärinämittauksista, johon eivät asukkaat ole olleet tyytyväisiä. PorPr vetosi em. Pohjankankaan tärinäselvitykseen, ja korosti, etteivät raskailla aseilla suoritettavat ammunnat ole lisääntymässä.
– Pertti Manninen otti Niinisalon kylätoimikunnan edustajana esille kysymyksen ampuma- ja harjoitusalueiden hoitovastuusta, sillä kävi ilmi, että organisaatiomuutoksen yhteydessä on poistunut ampukentän hoitajan tehtävä. Nyt ampuma- ja harjoitusalueiden siivous jää aluetta käyttäville joukoille ainoastaan, jolloin ei enää mahdollisesti nähdä ns. varuskunnallisia ”metsämarsseja”, joilla alueita on siivottu järjestelmällisesti. PorPr:n apulaiskomentaja antoi ymmärtää, että asia on huomioitu, ja että organisaatioon ollaan palauttamassa ko. asioista vastaavia tehtäviä.
– vapaan sanan aikana esille tuotiin tieasiat: Harjoitusjoukot käyttävät Pohjankankaalle johtavia tieuria, kuka vastaa teille aiheutuneista vahingoista? PorPr vastasi, että siinä suhteessa mikään ei ole muuttunut tai muuttumassa, joukko, joka uraa käyttää, korjaa itse tai korjauttaa aiheuttamansa vahingot, ja lisäksi yksityisten henkilöiden vahingonkorvausvaatimukset käsitellään edelleen asianmukaisesti ja vahingot korvataan. Lisäksi tiestöön on puolustusvoimat tuonut kestävyyttä parantavaa soraa tarpeen mukaan. Haluttiin myös tietää, keneen yksityiset tahot nyt ottavat yhteyttä, kun joku tievahinko tai vastaava havaitaan, Metsähallitukseen vai Porin Prikaatiin. Apulaiskomentaja lupasi selvittää ja tiedottaa asian ensi tilassa.

YHTEENVETO:
Ampuma- ja harjoitusalueita hoidetaan uudella sotilasorganisaatiolla kuten ennenkin, eikä ampumakentän laajentumistarpeita ole.
Pohjankankaan ampumakentän johtosääntöä on tarkistettu. Mm. maalialueiden rajaa on siirretty etelämmäksi.
Yksittäisten räjähteiden maksimikokoa on pienennetty.
Muistion laatija
Niinisalon kyläyhdistys ry., pj Hannu Vienola

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s